Yvonne Kroonenberg

Biografie

Yvonne Kroonenberg is geboren op het Waterlooplein in Amsterdam in 1950, als derde dochter in een gezin met vier kinderen. Haar jongere broer heet Philip en is singer-songwriter (philipkroonenberg.com). Met hem treedt ze geregeld op in kleine theaters en bibliotheken en vertelt dan over hun jeugd.

Na de middelbare school (gymnasium alfa) volgde zij een jaar college in Amerika. Ze heeft in Leiden psychologie gestudeerd, maar verhuisde halverwege de studie terug naar Amsterdam. Daar is ze vijf jaar als psychotherapeut aangesloten geweest bij een huisartsenpraktijk. Op een dag werd ze uitgenodigd een lievelita-rubriek te vullen voor een relatietijdschrift en vanaf die dag is ze blijven schrijven. Ze heeft columns geschreven voor allerlei kranten en tijdschriften (zie journalistieke bijdragen). Vijf jaar lang schreef ze een column voor de ANWB-Kampioen. De leukste columns zijn bijeen gebracht in Een Ster aan het Stuur

Vanaf 1986 schrijft ze boeken over de liefde en alles wat er verkeerd kan gaan tussen mannen en vrouwen. In het najaar van 2006 is een non-fictie boek verschenen over de overspelige liefde onder de titel Monogamie voor Beginners. Haar boek over het leven van productievarkens in de vee-industrie kwam in februari 2009 uit. Het heet Alleen de Knor wordt niet gebruikt.

Afgezien van de tien boeken voor volwassenen, zijn er negen jeugdboeken, vijf in de Koosje-serie over jonge meisjes en paarden, een in de serie Het Geheim van... van uitgeverij Leopold en een roman voor jonge meiden, die over de ontluikende liefde gaat. en een boek over meisjes en paarden, Rosa's Verzorgpony. Daarvan kwamen in 2009 en in 2010 een tweede en derde deel uit! (zie boekenlijst Kinderen of Tijdschriften)

Yvonne Kroonenberg is niet getrouwd en heeft geen kinderen, maar ze heeft een verloofde, een hond, een kat, een muis, een aquarium en een verzorgpaard. Ze woont in Amsterdam, vlakbij de plek waar zij werd geboren.

Haar nieuwste boek Wees blij dat je ze nog hebt ligt vanaf 24 april 2014 in de boekhandel.